8 listopada to szczególny dzień, gdyż obchodzimy wówczas EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA. Uczniowie klas 1- 3 postanowili go uczcić tradycyjnie przyrządzając w ubiegłym tygodniu zdrowe śniadanka w ramach szkolnej akcji „Śniadanie daje moc”. Wraz z organizatorami programu „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu” staramy się przekazać dzieciom wiedzę i dobry przykład dotyczący zdrowych nawyków żywieniowych ale również wykorzystujemy ten dzień, aby wspólnie przygotować posiłek i zasiąść przy wspólnym stole.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.